Praktijk Yens

Voor groei in je leven

Waar ligt de grens?

 

Het verschil tussen een aardige opmerking en een ongepaste versierpoging is altijd: als het slachtoffer het gedrag als ongewenst ervaart, IS het ongewenst.

Seksuele intimidatie kan verbaal zijn, zoals: "Wat zie je er lekker uit", "Heb jij ook tattoo's op geheime plekjes", lokkende geluiden maar ook seksueel getinte appjes en berichten op sociale media, opmerkingen, roddels, schuine grapjes, veelbetekenende opmerkingen over filmpjes/series waar seks in voorkomt. Maar ook non-verbaal zoals iemand met de ogen uitkleden, een vette knipoog geven, staren of gluren. En ook fysiek: vastpakken, aanraken, kussen, TE dichtbij komen, aanranding en verkrachting.

Grensoverschrijdend gedrag gaat over herhaalde handelingen die niet goedgekeurd worden door de betrokken persoon. Het kan zijn dat die persoon nee zegt (en nee IS dus nee), maar als iemand niets zegt maar lichaamstaal laat zien van ongemak, schaamte, verkramping, angst of weerzin dan zegt dat dus genoeg. Negeer dat niet onder het mom van 'Het was maar een lolletje'. En druk uitoefenen op basis van je positie is wreed.

Het effect van grensoverschrijdend gedrag kan zijn dat het slachtoffer angstig, aangepast gedrag op het werk laat zien om te voorkomen dat het weer gebeurt. De stress mee naar huis neemt waar het invloed heeft op de relatie, slecht gaat slapen, hartkloppingen en andere stressverschijnselen krijgt, depressief wordt of wantrouwend. Als het lang duurt ligt een burn-out op de loer. Het kan blijvende schade toebrengen omdat het iemand in zijn of haar waardigheid aantast.

Vraag je je af of.....?

Blijf in communicatie als je zelf twijfelt of je ooit eens iets hebt gedaan waarvan je achteraf denkt dat het misschien grensoverschrijdend was. Vraag het aan betrokken persoon of die het als ongewenst heeft ervaren en zeg indien nodig sorry. Het is heel normaal dat in de huidige tijden er goed nagedacht wordt over gedrag en daar misschien anders naar wordt gekeken dan voorheen. Maar maak het bespreekbaar, daar worden alle partijen beter van.

Het kan ook zijn dat je ooit eens iets gezien hebt waarvan je je afvraagt of het eigenlijk wel kán. Bespreek dat gewoon met het slachtoffer, de dader of met mij. Dat is echt beter dan negeren. 

Het bespreekbaar maken van zulke dingen lijkt vaak ingewikkeld, maar uiteindelijk geeft het een hoop opluchting.